Nyheter

Nominera en hjälte

Svenska Livräddningssällskapet har skapat Livräddaren Guld. Ett unikt märke som delas ut i ett fåtal exemplar om året, till personer som räddat någons liv. Nu kan du nominera en eller flera personer som räddat, eller bidragit till att rädda en medmänniskas liv. Nomineringen är öppen till 28 aug.

Finns ni med på kartan?

Föräldrar kan hitta simskolor i sin närhet, både i hemmatrakten, hos mormor och morfar eller vid landstället. 

Köpa märken

Sommarsimskolor från gratis frakt på märken upp till 3kg mellan 1 juni-31 augusti. Ange i kassan i Webshopen att ni är en sommarsimskola genom att bocka i rutan för att ta del av erbjudandet.

Profilkläder i webshopen

Vi har tagit fram nya profilprodukter i webshopen, har du sett simborgarhoodien?

Simborgarmärkets dag onsdagen 10 juli

Har ni någon aktivitet i er simskola där ni erbjuder lokalbor samt familj och vänner till barnen att testa sin simkunnighet, genom att simma 200m? Ladda ner affischen här

Blädderblocket

Vi har tagit fram ett blädderblock där simläraren kan läsa upp berättelser om bad-, båt-, is- och vädervett samtidigt som barnen får se pedagogiska bilder.

Simborgarmärket 90 år

Varje år byter simborgarmärket färg för att du ska kunna samla på märkena och på så sätt testa din simkunnighet årligen, och visst blev 90 årsmärket fint? Det går nu att beställa i vår webshop.

Gåvor och fri frakt*

Ange i kassan i Webshopen att ni är en sommarsimskola genom att bocka i rutan för att ta del av erbjudandet. Gäller mellan 1 juni-31 augusti.

*För att ta del av utskick, gåvor och förmåner för sommarsimskolor krävs att simskolan finns med på kartan på sommarsimskola.se, samt att Svenska Livräddningssällskapet får göra utskick till er.


Gåvor

Gåvorna skickas ut till sommarsimskolor i samband med märkesbeställning i Webshopen. Gäller beställningar som görs under perioden 1 juni – 31 aug. Begränsat antal, först till kvarn gäller. Ange i kassan i Webshopen att ni är en sommarsimskola genom att bocka i rutan för att ta del av erbjudandet.

Armband till barnen

Årets färg är orange. Gåvorna har vi tagit fram med stöd av vår huvudpartner Trygg-Hansa. De skickas ut i samband med beställningar för sommarsimskolor, gäller så långt lagret räcker.

Gnuggis-tatueringar till barnen

Gåvorna har vi tagit fram med stöd av vår huvudpartner Trygg-Hansa. De skickas ut i samband med beställningar för sommarsimskolor, gäller så långt lagret räcker.

Ryggsäck till simläraren

I år har vi tagit fram ryggsäckar till simlärarna, med stöd från vår huvudpartner Trygg-Hansa. De skickas ut i samband med beställningar för sommarsimskola. Begränsat antal, gäller så långt lagret räcker.

Första hjälpen kit till simskolan

I år har vi tagit fram första hjälpen kit till simskolorna, med stöd från vår huvudpartner Trygg-Hansa. De skickas ut i samband med beställningar för sommarsimskola. Begränsat antal, gäller så långt lagret räcker.


info och ladda ner

Sommarsimskolefoldern

Årets folder har skickats ut och finnas att ladda ner här

Mina märken lapp

Ladda ner och skriv ut lappar att ge till barnen där ni kryssar i vilka märken barnet tagit. Om ni är en liten simskola med få barn kan ni även hänvisa föräldrarna till att köpa märkena direkt via Svenska Livräddningssällskapets webshop.

Fri frakt* för sommarsimskolor

Gäller alla märkesbeställningar för sommarsimskolor mellan

1 juni-31 augusti

*Gäller upp till 3 kg, överstiger den 3 kg betalar ni endast mellanskillnaden. Ange i kassan i Webshopen att ni är en sommarsimskola genom att bocka i rutan för att ta del av erbjudandet.

Kontakt webshopen

Alla frågor om beställningar, returer samt konton i webshopen

Kundtjanst@sls.a.se


Nu är det…

 
 

Kvar tills sommarsimskolorna kan beställa märken fraktfritt*, 1 juni – 31 augusti, och då även få gåvor till barn och simlärare kostnadsfritt. Tryck här för att komma till webshopen

*upp till 3kg

Starta upp en sommarsimskola

Vad kul att ni vill starta upp en sommarsimskola! Simskola är det första steget i att öka simkunnigheten och vattensäkerheten och på så vis förebygga olyckor. Läs mer om hur ni startar en förening eller ett företag på skatteverkets hemsida.

 

Checklista:

Hitta en lämplig plats för simskolan

Se över vilka tillstånd du behöver för att bedriva simskolan från till exempel markägare/kommunen.

Hitta barn som vill gå i simskolan

Marknadsför simskolan på till exempel lokala grupper i sociala medier eller med affischer. Ta emot anmälningar via hemsida eller mejl och samla in kontaktuppgifter till föräldrar samt eventuell information om sjukdomar/medicin som barnet här.

Hitta simlärare

Svenska Livräddningssällskapet har inte simlärare att ”hyra” ut, utan ni behöver själva hitta simlärare till simskolan. Har du frågor om lönestatistik eller anställningsvillkor, ta kontakt med en arbetsgivarorganisation eller ett fackförbund.

När du letar efter simlärare kan ett tips vara att söka bland ungdomar eller studerande, som letar efter sommarjobb. Det kan ni göra genom att lägga upp en annons hos t.ex. arbetsförmedlingen eller i lokala grupper via t.ex. facebook. Det är viktigt att ha en utbildad simlärare utifrån en säkerhetsaspekt, se därför till att utbilda er personal om de ni rekryterar inte redan har en simlärarutbildning.

I Svenska Livräddningssällskapets simlärarutbildning får simläraren kunskap om bland annat säkerhet i simskolan, barns utveckling, simteknik, vattenvaneövningar, livräddningsövningar, tips och idéer, lektionsplanering, första hjälpen, hjärt- och lungräddning och mycket mer.

Läs mer om vår simlärarutbildning

Försäkring

Om simläraren är betalande medlem och utbildad i Svenska Livräddningssällskapet ingår en olycksfallsförsäkring för simläraren och barnen som deltar i simskolan, genom Trygg-Hansa. Det betyder att varje simlärare behöver vara utbildad och betalande medlem för att simläraren ska vara försäkrad. Observera att det är en olycksfallsförsäkring, annan försäkring för t.ex. rättshjälp eller liknande måste ni teckna själva.

Lär mer om hur ni går tillväga under fliken Medlemskap och försäkring.

Lektionsinnehåll

I Svenska Livräddningssällskapets simlärarutbildning får simläraren kunskap om bland annat barns utveckling, simteknik, vattenvaneövningar, livräddningsövningar, tips och idéer, lektionsplanering, första hjälpen, hjärt- och lungräddning och mycket mer.

Märken, kläder och simskolematerial

Svenska Livräddningssällskapets märken är byggda utifrån en pedagogisk kunskapsstege som leder till kunskap som krävs för att bli godkänd i ämnet idrott och hälsa i årskurs 6. Svenska Livräddningssällskapets märken innehåller både simmoment och livräddningsmoment.

I Svenska Livräddningsällskapets webshop finns simskolematerial och kläder till simlärarna att köpa som ni kan använda i simskolan. Här kommer lite tips på saker som är bra att ha under en sommarsimskola:

 • Simlärartröjor för utbildade simlärare
 • Ponchos för utbildade simlärare
 • Blädderblock att läsa för barnen med berättelser och pedagogiska bilder på karaktärerna från Barnens Livräddningsskola. Där får barnen följa med Bojan, Livia och Sam på äventyr och lära sig Svenska Livräddningssällskapets bad-, båt-, is- och vädervett.
 • Dykleksaker
 • Flythjälpmedel
Gå till webshopen

Förebygg olyckor

Olyckor sker snabbt och oförutsägbart.

En olycka på stranden kan vara: ett barn ramlar och skadar sig, en allergisk reaktion mot till exempel getingar, ett drunkningstillbud med mera.

 • Hjärt- och lungräddning, bör övas på regelbundet
 • Första Hjälpen, bör övas på regelbundet

Utbilda Simlärare kostnadsfritt

Vi vet att många simskolor kämpar med att hitta simlärare och att det kan vara avgörande för simskolans fortlevnad. Vi har därför byggt upp en koncept där simskolor får ansöka om att utbilda simlärare kostnadsfritt. Det är möjligt tack vare samarbetet med vår huvudpartner för sommarsimskolorna, Trygg Hansa.

Många simskolor brukar ta in lokala ungdomar som går bredvid de andra simlärarna för att lära sig och med tiden är det dags att utbildning. Har ni någon som ni vill utbilda?

Ansök senast 30 april

Ansök här

Förutsättningar:
– Deltagaren deltar och slutför en simlärarutbildning under våren/försommaren 2024. Om deltagaren inte slutför sin påbörjade simlärarutbildning kommer du som fyller i den här ansökan faktureras för hela utbildningens kostnad, 7200 kr. Om inte giltigt läkarintyg kan uppvisas. *
– Simläraren bokas in på en av Svenska Livräddningssällskapets ordinarie simlärarutbildningar under våren/försommaren.
– Deltagaren står själv för kostnad för medlemskap i Svenska Livräddningssällskapet. Ett aktivt medlemskap i Svenska Livräddningssällskapet är obligatoriskt för att delta på utbildningen.
Priser för medlemskap per år: 0–17 år = 50 kr, 18–25 år = 100 kr, från 26 år = 200 kr.
– Simskolan/simskolorna där den utbildade är verksam ska finnas med på kartan över sommarsimskolor på sommarsimskola.se. Anmälan till kartan sker innan simlärarutbildningens start.
– Vid eventuellt avhopp måste avbokning ske minst 14 dagar innan den planerade utbildningens start. Vid avhopp senare än 14 dagar innan utbildningens start kommer du som fyller i den här ansökan att faktureras för hela utbildningens kostnad, 7200 kr. Om inte giltigt läkarintyg kan uppvisas. *
– Du som fyller i det här formuläret säkerställer att den utbildade simläraren jobbar som simlärare på en sommarsimskola sommaren 2024 under en period av minst 2 veckor.
– Du som fyller i det här formuläret kommer bli kontaktad av projektledare på Svenska Livräddningssällskapet efter sommaren och redovisa bland annat vem som har utbildats samt var personen varit verksamma under sommaren i aktuellt formulär.

Försäkrade

 • Försäkrade är aktiva (betalande) medlemmar vid deltagande i utbildning genom Svenska Livräddningssällskapet.
 • Försäkrade är simläraren och deltagare i simskolor genom Svenska Livräddningssällskapet, förutsatt att simläraren är aktiv (betalande) medlem samt utbildad simlärare genom Svenska Livräddningssällskapet med godkänt resultat.

Försäkringens omfattning

 • Försäkringen gäller vid olycksfall som inträffar i ovan nämnda verksamhet i regi av försäkringstagaren samt under den direkta färden till och från sådan verksamhet.

Observera att det är en olycksfallsförsäkring, annan försäkring för t.ex. rättshjälp eller liknande måste simskolan teckna själva.

Om olycka inträffat

 • Kontakta Svenska Livräddningssällskapet för att få de uppgifter som behöver uppges vid anmälan till Trygg-Hansa.
 • Vi kontrollerar då aktivt (betalande) medlemskap vid olyckstillfället. Simlärare behöver även uppvisa Diplom för godkänd utbildning.
 • Därefter gör ni en skadeanmälan på Trygg-Hansas hemsidan.
Bli medlem här