MENY

Foto: Svenska Livräddningssällskapet Värmland

Varför gå i simskola?

Välkommen till vår simskola

Att kunna simma är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten. Men det handlar om mycket mer än att endast lära dig att simma. Vattenkunskap är ett förhållningssätt till vatten för att du ska kunna känna frihet och glädje i livet.

 


Att kunna hjälpa andra

I simskolan får barnet lära sig hur man beter sig när man badar, åker båt och när man är på isen. Vi kallar det bad-, båt- och isvett. Att till exempel kunna kasta ut en livboj till en nödställd kamrat och veta att man aldrig får hoppa i själv utan att ha något mellan sig och den nödställde. Detta kallar vi förlängda armen. Barnen får lära sig hur man larmar 112 och att alltid använda räddningsväst när de är på bryggan och fiskar krabbor, åker båt, osv. Att vara solsmart är också en viktig kunskap som barnen får i simskolan.

 


Säkerheten först

Om olyckan skulle vara framme och barnet hamnar i vattnet är det bästa sättet att ligga stilla i hopkrupen ställning, flyta och invänta hjälp. Därför har vi inget moment med klädsim i våra simskolor.
Ingen längddykning ingår i våra simskolor idag. Modern forskning visar att det är förknippat med fara att träna längddykning.
Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar max 8 elever på en simlärare och är man två simlärare rekommenderar vi max 12 barn.

 


Kunskapsstegen

För att inspirera och kunna följa utvecklingen ingår det i vår simskola ett kunskapsbevis för varje nylärd kunskap. Kunskapsstegen börjar med vattenvaneövningar för nybörjarna. Sedan fortsätter stegen uppåt för ökad kunskap i bröstsim, ryggsim och livräddningsövningar så att du som förälder till slut kan känna att ditt barn fått alla värdefulla kunskaper det behöver för att bada på ett säkert sätt.
I skolans årskurs sex ska alla barn enligt läroplanen vara simkunniga och kunna hantera nödsituationer vid vatten. Svenska Livräddningssällskapet har tagit fram kunskapsbeviset Bronsbojen i samarbete med Skolverket för att alla ska veta vad läroplanens krav betyder.

 


Välkommen till simskolan!

 

 

HITTA SIMSKOLA

 

 

 

Kan mitt barn ha våtdräkt på sig i simskolan?

Det kan variera mellan simskolorna, men generellt ja. Det man ska tänka på är att det är väldigt viktigt att barnen lär sig att hantera miljön i och vid vatten. En våtdräkt gör det mindre verklighetstroget.

Till fler frågor och svar

Så här går en simskola till!