Välkommen till vår simskola

Att kunna simma är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten. Men det handlar om mycket mer än att endast lära dig att simma. Vattenkunskap är ett förhållningssätt till vatten för att du ska kunna känna frihet och glädje i livet.

Livräddning

I simskolan får barnet lära sig hur man beter sig när man badar, åker båt, förhåller sig till olika väder och när man är på isen. Vi kallar det bad-, båt-, is- och vädervett. Att till exempel kunna kasta ut en livboj till en kompis och veta att man aldrig ska hoppa i själv utan att ha något mellan sig och den som ska räddas. Det kallar vi den förlängda armen. Barnen får lära sig att larma 112 och att alltid använda räddningsväst när de är på bryggan och fiskar krabbor, åker båt, osv. skyddar sig mot solen, framförallt mitt på dagen.

Säkerheten först

Om olyckan skulle vara framme under en båttur och du hamnar i vattnet är det bästa sättet att ligga stilla i hopkrupen ställning, flyta och invänta hjälp. Därför har vi inget moment med klädsim i våra simskolor.
Ingen längddykning ingår i våra simskolor idag. Modern forskning visar att det är förknippat med fara att träna längddykning.
Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar max 8 elever på en simlärare och är man två simlärare rekommenderar vi max 12 barn.

Märken

För att inspirera och kunna följa barnets utveckling utgår vi från våra märken ingår. Våra märken följer en kunskapsstege, som börjar med vattenvaneövningar för nybörjarna. Sedan fortsätter stegen uppåt för ökad kunskap i bröstsim, ryggsim och livräddningsövningar så att du som förälder till slut kan känna att ditt barn fått alla värdefulla kunskaper det behöver för att bada på ett säkert sätt.
I skolans årskurs sex ska alla barn enligt läroplanen vara simkunniga och kunna hantera nödsituationer vid vatten. Svenska Livräddningssällskapet har tagit fram märket Bronsbojen i samarbete med Skolverket för att alla ska veta vad läroplanens krav betyder.

Klicka här för att läsa mer om våra Märken

Hitta simskola